Delight at Grand Designs house

Eastbourne Grand Designs house SUS-150413-135903001

Eastbourne Grand Designs house SUS-150413-135903001

0
Have your say

Design consultants and council planners have been praised after overcoming a challenge involving building an eco-friendly Grand Designs house on Downland near Eastbourne.

Eastbourne’s planners granted consent for the dwelling on the “windfall” site which has underground garaging and a T-shaped footprint to incorporate the slope of the site and provide a property over four levels with disabled access.

It was refreshing to work with Glenn on the design, as he was able to visualise our concept of a thoroughly modern yet traditionally styled property which would fit comfortably within our village.

Colin Etwell

The site, close to Melvill Lane, Willingdon, which is less than an acre, was previously used for horses but had become unsuitable.

Planning permission was secured after Glenn Moore of Glenn Moore Associates worked with town planners who he has now praised for their efforts.

“I knew that gaining approval for a large new dwelling in the area would be a challenge, but was determined to help clients fulfil their dream of building a sustainable house with an annexe for their extended family,” said Mr Moore, a Hailsham-based, Australian-born consultant well known for his combination of planning expertise, creativity and passion for incorporating sustainability into new-build projects.

“I don’t often praise local authority planners, but in this case they deserve it. Eastbourne Borough Council resolved to grant permission for a dwelling on the edge of the South Downs National Park. It took a few meetings and a lot of design tweaks to agree the final design that all parties were happy with. It just proves that if you work with the local authority you can achieve a happy ending.”

Client Colin Etwell said, “It was refreshing to work with Glenn on the design, as he was able to visualise our concept of a thoroughly modern yet traditionally styled property which would fit comfortably within our village. We also have the reassurance that Glenn will be with us throughout each stage of the build, in order to ensure the full potential of our own Grand Design is realised.”

Externally the building will appear as two storey and includes four ensuite double bedrooms and a large terrace. The upper ground floor includes a one-bedroom annexe, master ensuite bedroom, living room and kitchen, indoor swimming pool, shower room, plant room, utility room, entrance hall and terrace.

A terrace at lower ground floor level extends the full width of the building and is inlaid with glass block paving to provide borrowed light for the garage and work shop below. The terrace at upper ground floor level is contained within two wings of accommodation, so that the master bedroom, living area and annexe all share the terrace that can be accessed through full height, folding glass doors. Three gables on the front elevation will be glazed to provide light into the vaulted ceilings of the rooms on the upper ground floor level.

Based on the Arts and Crafts style movement and reflecting the style of older properties in the area, the design is primarily brick with a front elevation of flint and glass within brick quoins under pitched roofs of slate.

The new dwelling meets sustainable development levels and includes air source heat pumps, underfloor heating, heat recovery/ventilation systems, triple glazing, rainwater harvesting and locally sourced building materials.